جاهای دیدنی اطراف مسجد رستم پاشا
مسجد جدید
مسجد جدید، که به نام "ینی جامی" یا "مسجد جدید" شهرت دارد، در منطقه امینونو استانبول واقع شده است، در انتهای جنوبی پل گالاتا. این مسجد، با وجود نامش، به دورانی متعلق است که به حدود ۳۵۰ سال پیش باز میگردد. ساخت مسجد جدید در اواخر قرن شانزدهم به دستور صفیه سلطان، همسر سلطان مرحوم مراد سوم، آغاز شد و توسط داوود آقا، شاگرد معروف معمار سنان، طراحی شد. اما به دلیل اختلافات، ساختار مسجد به مدت نیم قرن متوقف شد. در اواخر قرن هفدهم، به دستور مادر سلطان محمد چهارم، مسجد دوباره بازسازی و تکمیل شد و از آن پس به نام "مسجد جدید والده سلطان" شناخته میشد.
این مسجد دارای ۶۶ گنبد و دو مناره بلند با ارتفاع ۵۲ متر است. فضای داخلی این مسجد مربعی به طول ۴۱ متر است که با چهار ستون بزرگ مشخص شده و گنبد اصلی با قطر ۱۷٫۵ متر و ارتفاع ۳۶ متر بر روی این ستونها بنا شده است. این گنبد مرکزی توسط چهار نیمگنبد حمایت میشود. مسجد جدید در فاصله ۴۰۰ متری، یا حدود پنج دقیقه پیادهروی، از مسجد رستم پاشا قرار دارد.
آدرس دقیق این مسجد در منطقه امینونو، محله فاتیح، خیابان رستم پاشا استانبول است. این مسجد با زیباییهای معماری و اهمیت تاریخیاش، یکی از مقاصد گردشگری مهم در استانبول است که هر ساله بازدیدکنندگان زیادی را به خود جلب میکند.
بازار مصریها
بازار مصریها یکی از بناهای تاریخی و فرهنگی در استانبول است که پس از بازار استانبول، بزرگترین بازار سرپوشیده در این شهر محسوب میشود. این بازار، که به نامهای "بازار ادویهجات" یا "بازار جدید" هم شناخته میشود، در واقع یک بخش از ساختمان مسجد جدید است. هدف اصلی ساخت این بازار، تامین درآمد برای تعمیر و نگهداری مسجد بوده است، زیرا درآمد حاصل از اجاره
مغازههای این بازار به مسجد اختصاص داده میشود. طراحی این بازار به دست معماری به نام "کوجا قاسم آغا" صورت گرفته و توسط شخصی به نام مصطفی آقا ساخته شده است.
بازار مصریها در منطقه امینونو و محله فاتیح واقع شده و در سالهای ۱۶۶۰ تا ۱۶۶۵، تقریباً همزمان با مرمت و بازسازی مسجد جدید یا ینی جامی، افتتاح شد. نام "مصریها" به دلیل اینکه از مالیات گرفته شده از مردم ساکن در ایالتی متعلق به عثمانی در مصر، ساخته شده است. در ابتدا این بازار به نام "ولیده کارسیسی" شناخته میشد و در گذشته به عنوان مرکز فروش گیاهان دارویی و عطاریها شناخته میشد. در طول زمان، فروش ادویهجات نیز به این بازار اضافه شد و در دهه هفتاد، تعداد مغازههای ادویهفروشی بهتدریج کاهش یافت و مغازههای فروش پوشاک، فرش، قصابی، و خشکبار نیز به این مجموعه اضافه شدند.
امروزه، در بازار مصریها علاوه بر ادویهها، محصولات متنوعی از جمله شیرینیهای سنتی ترکی، خشکبار، خاویار، پنیر ترکی، آجیل، موم عسل، چای و قهوه نیز به فروش میرسد. این بازار، در فاصله ۲۷۰ متری یا حدود سه دقیقه پیادهروی از مسجد رستم پاشا قرار دارد.
آدرس دقیق بازار مصریها: استانبول، میدان امینونو، محله فاتیح، بازار ادویه معطر (یا بازار مصریها)
کافیشاپ مهمت افندی
کافیشاپ مهمت افندی به عنوان یکی از کافیشاپهای برجسته و قدیمی در استانبول، دارای تاریخی پربار و موفق در صنعت قهوه است. در زمانهای گذشته، وقتی دسترسی به دانههای قهوه روست شده وجود نداشت، بسیاری از مردم قهوه را در حالی که هنوز سبز بود تهیه میکردند. آنها دانههای قهوه را در ظرفهای فلزی روی حرارت روست و با آسیابهای دستی آسیاب میکردند. مهمت افندی، که نخستین بنیانگذار فروش قهوه آسیاب شده در استانبول بود، این نیاز را در جامعه تأمین کرد.
مهمت افندی پس از به پایان رساندن تحصیلات دانشگاهی خود، به پیش پدر بازگشت و در سال ۱۸۷۱ با ایده خلاقانهای، اداره فروشگاه دانههای سبز قهوه را در دست گرفت. او دانههای سبز قهوه را روست و آسیاب کرد و به فروش رساند. این کار باعث شد که عطر قهوه در تمام بازار استانبول مشهور شود و مردم برای خرید به وجد میآمدند.
در گذر زمان، شرکت مهمت افندی توسط خانواده افندی به حیات خود ادامه داد و پس از درگذشت مهمت افندی در سال ۱۹۳۱، خانواده نام کوروکهوچی را برای خود انتخاب کرد. این شرکت با گسترش پیدا کردن فعالیتهای خود، بستهبندیهای قهوه روست شده با کاغذ پوستی را به بازار و فروشگاهها عرضه کرد و این کار در آن زمان، بهعنوان یک نوآوری محسوب میشد. سپس این شرکت شعبههای متعددی را در گوشه و کنار استانبول تأسیس کرد.
یکی از این شعبهها در خیابان منتهی به مسجد رستم پاشا واقع شده و تنها با فاصله بسیار کمی از این مسجد، یعنی حدود ۲۳۰ متر، واقع شده است. بنابراین، اگر شما علاقهمند به طعم لذیذ قهوه ترک و بازدید از کافههای با تاریخ و معتبر هستید، کافیشاپ مهمت افندی با تاریخ ۱۰۰ ساله خود را از دست ندهید.
آدرس: استانبول، محله فاتیح، امینونو، نزدیک مسجد رستم پاشا، کافیشاپ مهمت افندی
کاخ توپکاپی
کاخ توپکاپی، یکی از معروفترین و تاریخیترین ساختمانهای استانبول است که در قلب بافت قدیمی شهر، در بخش اروپایی و نزدیکی منطقه امینونو واقع شده است. این کاخ که مشرف به دریای مرمره و خلیج شاخ طلایی است، در سال ۱۴۵۳ میلادی با دستور نخستین پادشاه عثمانی ساخته شد، فقرات و کاخهای متعددی را در خود جای داده و به مدت چهار قرن میزبان ۳۰ پادشاه بوده است.
ساکنان این کاخ از زمان ساختش در آغاز بسیار کم بودند؛ اما در طی دورههای مختلف، تعداد آنها به حدود چهار هزار نفر نیز رسیده است. این کاخ بزرگ، همچون یک شهر درون شهر، با دروازههایی که حریم خود را مشخص میکرد، طراحی شده است.
کاخ توپکاپی سه دروازه مشهور دارد که هرچه به بخشهای درونیتر کاخ مانند حرمسرا و خزانه سلطنتی نزدیکتر بودند، عبور افراد کمتری از آنان ممکن بود. این دروازهها به سه نام معروف شناخته میشدند: دروازه سلطنتی یا امپراتوری، دروازه سلام و دروازه سعادت.هر یک از این دروازهها و بخشهای مختلف کاخ توپکاپی، تحت تأثیر معماری دورههای مختلف اسلامی، اروپایی و عثمانی ساخته شدهاند.
در زمان ساخت خود، این کاخ با نام کاخ جدید امپراتوری یا سرای عامره شناخته میشد؛ اما در قرن نوزدهم، نام آن به کلمه ترکی «طوپقاپو» تغییر یافت که بهمعنای «دروازه توپها» است. انتخاب این نام به دلیل نمایش توپهای جنگی مورد استفاده در جنگهای عثمانی در مقابل دروازه اصلی کاخ توپکاپی بود.
کاخ توپکاپی، در فاصله ۱٫۸ کیلومتری (۲۰ دقیقهای) مسجد رستم پاشا قرار دارد و آدرس دقیق آن در منطقه سلطان احمد است.
با توجه به تاریخچه بلند و زیبای کاخ توپکاپی و ارتباط نزدیک آن با مسجد رستم پاشا، بازدید از این کاخ تاریخی را به همراه با سفر به مسجد رستم پاشا پیشنهاد میکنم تا از زیباییهای تاریخی و فرهنگی استانبول لذت ببرید.