3. مسجد سلطان احمد | مسجد آبی استانبول
مسجد سلطان احمد، که به مسجد آبی نیز شهرت دارد، یکی از برترین جاذبههای گردشگری استانبول است که با معماری خیرهکننده و جزئیات شگفتانگیز خود، هر ساله گردشگران زیادی را از سراسر جهان به سوی خود جلب میکند. این مسجد نه تنها یک مکان مذهبی فعال است، بلکه شاهکاری هنری و یکی از نمادهای استانبول به شمار میرود.
مسجد آبی در قرن هفدهم و در سالهای ۱۶۰۹ تا ۱۶۱۶ به فرمان سلطان احمد یکم عثمانی ساخته شد. سلطان احمد دستور داد که این مسجد از هر لحاظ برتر از مسجد ایاصوفیه، که در آن زمان یکی از مشهورترین بناهای استانبول بود، باشد. این رقابت باعث خلق بنایی خیرهکننده و منحصربهفرد شد که امروزه به عنوان یکی از زیباترین مساجد جهان شناخته میشود.
معمار این مسجد، محمد آقا، نام داشت که با نام محمد صدفکار نیز شناخته میشود. او یکی از برجستهترین معماران دوره عثمانی بود و مهارت خود را در طراحی و ساخت مسجد آبی به نمایش گذاشت. مسجد آبی بر روی یک محوطه اسبسواری متعلق به دوران بیزانس ساخته شد و ساخت آن حدود هفت سال به طول انجامید.
آنچه که مسجد آبی را منحصربهفرد میکند، کاشیکاریهای آبیرنگ و فیروزهای آن است. بیش از ۲۰ هزار کاشی ایزنیک در این مسجد به کار رفته است که توسط قاسم غباری، یکی از مشهورترین خطاطان دوره عثمانی، تزئین شدهاند. این کاشیها با آیههای قرآنی و طرحهای هندسی زیبا آراسته شدهاند و جلوهای آسمانی به فضای داخلی بخشیدهاند.
مسجد آبی دارای شش مناره است که آن را از سایر مساجد ترکیه متمایز میکند. این منارهها با کاشیهای آبی و فیروزهای پوشانده شدهاند و نمایی چشمنواز را خلق میکنند. گنبد اصلی مسجد نیز با ارتفاع ۴۳ متر و قطر ۳۳ متر، بر فراز این مجموعه خودنمایی میکند. داخل مسجد با فرشها و قالیچههای رنگارنگ پوشانده شده است و لوسترهای پرزرقوبرق آن فضای داخلی را روشن میکنند.
مسجد آبی در مرکز شهر قدیمی استانبول واقع شده است و بازدید از آن برای عموم آزاد است. این مسجد در اوقات برگزاری نماز بسته است، اما در سایر ساعات میتوان از زیبایی و آرامش آن لذت برد و از هر بخشی از آن عکسبرداری کرد. بازدیدکنندگان باید پوشش مناسبی داشته باشند و کفشهای خود را قبل از ورود به مسجد در بیاورند.